maandag 19 maart 2007

Politiek & Programmaraden

Politiek loopt achter op ontwikkeling tv-aanbod'De kabelexploitanten willen het liefst zo snel mogelijk af van de programmaraden in Nederland. Tv-zender Family7 vindt dit onterecht en wijst juist op het belang van dit orgaan. De pluriformiteit van het tv-aanbod hangt er vanaf. Toch schort er nog veel aan het huidige systeem waar nieuwe kabelaanbieders niet worden geadviseerd door programmaraden.

"De politiek heeft de afgelopen jaren stilgezeten terwijl het aantal programma-aanbieders groeide. Al jaar en dag hebben de programmaraden in Nederland een functie om kabelexploitanten te adviseren over invulling van de basispakketten. Ze zorgen voor een pluriforme samenstelling van het tv-aanbod per regio en hebben daarmee een stem om het consumentenbelang te behartigen. Nu er echter nieuwe aanbieders op de markt zijn gekomen zoals KPN, TELE2, & CANAL DIGITAAL blijkt dat de politiek hier niets geregeld heeft voor de belangenbehartiging van de consument. Dat geldt eveneens voor het digitale basispakket van de kabelexploitanten. Ook daar mogen de programmaraden geen advies over geven," zo meldde Family7.

"Dat kabelexploitanten en andere tv aanbieders de programmaraden liever kwijt dan rijk zijn heeft alles met commercie te maken. Het spreekt vanzelf dat men de consument meer wil laten betalen door zenders aan te bieden in pluspakketten. Het vorige kabinet Balkenende stelde voor de programmaraden in te wisselen voor marktonderzoeken. Een dergelijk systeem werkt echter altijd in het voordeel van de gevestigde zenders. Door opname in basispakketten kregen zij de gelegenheid bekendheid op te bouwen bij een groot publiek. Zenders die nog moeten beginnen hebben dan per definitie een achterstand.

Het was premier Balkenende zelf die eind vorig jaar opriep tot meer respect op televisie. Hij maakte opmerkingen over de vergroving van omgangsvormen op televisie en vreesde dat wat er op tv te zien valt een weerspiegeling is van de samenleving. Ook om deze reden is het belangrijk dat programmaraden namens de consument toezicht houdt op de samenstelling van zowel de analoge als digitale basispakketten."

www.radio.nl: 'Politiek loopt achter op ontwikkeling tv-aanbod'

Geen opmerkingen: