maandag 26 maart 2007

Surf en kijkcijfers vergeleken

Surf- en kijkcijfers vergeleken
Vorig jaar werd bij de verkoop van YouTube aan Google bekend dat YouTube wereldwijd een aandeel van 50% heeft in de consumptie van videocontent via internet. Ik weet niet precies hoe het aandeel gemeten en berekend is, maar die 50% klinkt niet vreemd in de oren. Dat betekent dat het speelveld van alle andere partijen beperkt is tot de overige 50%. Daarin bevindt zich sinds kort ook een nieuwkomer luisterend naar de naam Joost (spreek uit: djoest), opgezet door de bedenkers van Kazaa en Skype. Een veelbelovend concept dat ‘televisiekijken’ een nieuwe dimensie geeft. Gaan we nog veel van horen. En zien natuurlijk.

De televisiezenders zelf zijn uiteraard ook actief in de markt van online videocontent. Vooral het concept ‘gemist’ is erg populair gevolgd door nieuws en real life soaps zoals de Gouden Kooi. In januari 2007 werden de sites van de Publieke Omroep, RTL, SBS en Talpa zo’n 82 miljoen keer bezocht . Dat is 35% meer dan een jaar geleden. De Publieke Omroep realiseerde in diezelfde maand een netto online bereik van 6,1 miljoen bezoekers. Dat is 22% meer dan een jaar geleden. Op televisie namen de kijkcijfers wat af in januari. De kijkdichtheid van tv totaal (alle zenders) daalde 3% . De daling was op televisie bij Talpa het grootst met -10%. Daar staat wel een stijging van het online bereik tegenover van +118%.


Tabel 1: 

image

ontwikkeling online bereik (internet) en kijkdichtheid (televisie) januari 2007 ten opzichte van januari 2006

Bovenstaande tabel laat zien dat de toename van het bereik bij de TV-stations op dit moment vooral bij internet vandaan komt.

Een tweede vergelijking die we kunnen maken is de opbouw van de surf- en kijkcijfers door het jaar heen. Dat staat in de volgende grafiek, waarbij het online bereik en kijkdichtheid per maand op een index zijn gezet. Het gemiddelde van het jaar is hier 100 en internet is hier de sites van de vier genoemde televisiepartijen. Dus niet heel internet!

Grafiek 1: index online bereik en kijkdichtheid (gemiddelde feb. 2006 t/m jan. 2007 = 100)

image

De surf- en kijkcijfers correleren bij de TV-partijen naar seizoen. Het voor- en najaar zijn beduidend hoger dan de zomerdip. Als we de gegevens uit de bovenstaande grafiek wegzetten naar absolute getallen is te zien dat de fluctuaties op televisie het grootst zijn. Dit jaar is dit wat extremer dan normaal door het WK Voetbal. De piek in kijkdichtheid is goed te zien bij de Publieke Omroep in de volgende grafiek:

Grafiek 2:

image

kijkdichtheden televisie per maand, 18-24 uurimageBron: Maandperformance RTL (televisie = 18-24 uur)Voor internet zijn de schommelingen van het maandbereik veel kleiner bij de TV-stations. Opvallend is ook dat Talpa sinds juli vorig jaar online groter is dan SBS:

Grafiek 3: gemiddeld online maandbereik televisie-exploitantenimage

image

Surf- en kijkcijfers vergeleken

Geen opmerkingen: