dinsdag 10 april 2007

Krachtige nieuwe videoprogramma's!

In één week komen Joost en Azureus met nieuwe versies voor video over internet. Om goed in de gaten te houden.

Zudeo heet nu ineens Vuze, zo laat maker Azureus weten.

Dit bedrijf heeft de moed gehad om nu al HD(TV)-programma aan te bieden voor distributie en ook tegen betaling. Zo kun je een aantal BBC-programma's 'huren' of kopen voor 1 dollar per stuk, zoals Fawlty Towers dat overigens niet in HD is omgezet. Probleem blijkt vervolgens echter dat Azureaus geen rechten heeft om de BBC-programma's in Nederland te verspreiden. In een mededeling op het scherm zegt het bedrijf 'net zo gefrustreerd' te zijn als wij. Fijn, zo veel medeleven.

Azereus gebruikt de Bittorrent ruilsoftware om de lasten van het downloaden over gebruikers te verdelen. Ze gebruiken dus de betaalde capaciteit van abonnementen van internetters om betaalde diensten over te voeren. En dat is nieuw, wellicht in de toekomst omstreden.

Tot op heden is er een selecte maar snel groeiende groep van gebruikers die wel oren (en ogen) heeft naar de kwalitatieve programma's van 'Vuze'. De menu's sitten goed in elkaar, het downloaden verloopt eenvoudig, en je ziet in beeld welke up- en downloadsnelheden worden bereikt. Vanmorgen bij een korte test 150 Kb/s download en 20 Kb/s upload. Dat zijn snelheden die andere applicaties niet in de weg zitten. Daarna kun je bestanden zo vaak bekijken als je wilt.

Er waren zojuist 1,1 miljoen gebruikers online, dat wil zeggen dat die hun pc aan hadden staan om tv-programma's, films en animaties te downloaden. Ze kunnen behalve van de BBC gebruikmaken van programma's van bijvoorbeeld History Channel en National Geographic. Veel van de programma's zijn overigens nog niet in HD-kwaliteit.

Joost 9.0
Over Joost schreven we eerder, met een introductie en kritiek op het model.

Deze week was er versie 0.9, nog steeds in een test, maar die loopt gezien het versienummer bijna ten einde. Het is de vraag of dat verstandig is, want technisch gezien openbaarden zich ook nu nog haperingen. Zo moest je voor het installeren van de nieuwe versie de oude eerst van de pc halen. Na die exercitie voltooid te hebben, bleef de pc ook de dagen erna nog vragen om de nieuwe versie te installeren. Wel was de bediening met menu-structuur nu een stuk beter, hoewel nog niet optimaal.

Een tweede, veel belangrijker euvel betreft het gebrek aan aantrekkelijke programma's. Joost maakt grote vorderingen, maar is er nog niet. Het kanaal van MTV is aardig maar beperkt. In vechtsporten en Guiness Book records zijn we helaas niet geïnteresseerd maar wel in het voetbalkanaal. Dat laat bijvoorbeeld compilaties zien van mooie doelpunten, maar die blijken willekeurig en van een Italiaanse leverancier te zijn. Wat je wilt is een programma met doelpunten van het Nederlands elftal, of van Pele; in elk geval een ruime keuze.

Technisch wordt Joost wel steeds interessanter. De bandbreedte in gebruik was nu opgeblazen tot maar liefst 650 Kb/s. Surfers die dat de hele dag aanzetten krijgen ineens een veel hoger gemiddeld gebruik dan degenen die wat chatten, mailen en surfen.

Dirk-Willem van Gulik, de Nederlandse chef van het ontwikkelbedrijf van Joost in Leiden, zei in een interview dat Joost absoluut niet de bedoeling heeft om welke partij dan ook in de videomarkt in de weg te zitten. Die houding komt voort uit de noodzaak om veel programma's te verzamelen, dat wil zeggen de rechten. Van Gulik gaf al aan dat dit het moeilijkste deel is.

'Contentpartijen' moeten erin gaan geloven dat de deling van reclameopbrengsten binnen Joost hen met een mondiaal publiek geen windeieren zal gaan leggen. Zover is het nog niet. De on-demand klant wil verwend worden, anders gaat de kijktijd naar Uitzending Gemist.



Planet - Krachtige nieuwe videoprogramma's

Geen opmerkingen: